En unik lösning på ungdomars svåra bostadsläge i Helsingfors.

Säästöpankin brändikuva

I Kantsun Olohuone ser man många leenden då de unga berättar för lokalinvånarna om projektet Oman muotoinen koti som precis börjat.

En unik lösning på ungdomars svåra bostadsläge i Helsingfors

Projektet Oman muotoinen koti som drivs av Ungdomscentralen i Helsingfors angriper med bl.a. Nooa Sparbanks stöd en mycket aktuell utmaning: I Helsingfors finns över tusen unga under 25 år utan stadigvarande bostad. Lösningen är emellertid inte konventionell, utan projektet satsar på ett nytt sätt speciellt på interaktionen mellan arbete och invånare, och på kollektivt boende. Det kan låta lite komplicerat till en början, men sist och slutligen handlar det om en rätt enkel ekvation, där alla vinner!
"Allmänt taget är det svårt för unga att hitta en bostad i Helsingfors och boendekostnaderna är mycket höga. Dessutom har många unga svårt för att hitta jobb eller få en första arbetsplats. Här möjliggör vi alltså både boendet och arbetet, och arbetet i sig hänför sig dessutom till att gynna andra som bor i området. Det gör det till en bra helhet", sammanfattar Miki Mielonen, projektledare för projektet Oman muotoinen koti.

Projektet har bara hunnit börja men några av ungdomarna har redan fått flytta till ett eget hem. Två av dem, Onni och Laura, har just blivit rumskompisar i Gamlas. Entusiasmen bland de unga är påtaglig.

"Jag är otroligt taggad över det här. De fem senaste nätterna i ett nytt hem har varit jättespännande. Jag har fått ut mycket av känslan av att få bestämma själv, var man kan placera sängen hemma, var tv:n ska stå ... Det har också varit coolt att inreda – det är intressant att se hurdan form mitt hem slutligen tar", säger Onni som utbildar sig till ungdoms- och fritidsledare.

"Jag deltar jätteivrigt i det här projektet. Det är en fantastisk idé att kombinera boende och arbete, och det är kul att man kan göra bra saker som gynnar grannarna. Jag tycker också att det är viktigt att människorna är nära varandra och kan vara en del av en gemenskap", säger Laura som studerar till samhällspedagog.

Goda gärningar för hela den närmaste gemenskapen

Ungdomarna utför cirka 20 timmar arbete som gynnar lokalinvånarna i månaden. För arbetet får de lön som de kan använda för att betala hyran och annat leverne. "Själva arbetet kan till exempel vara att besöka åldringar, gå och handla med åldringar, ta hand om barn, hjälpa åldringar med digitala apparater och så vidare", berättar Miki om ungdomarnas möjliga sysslor.

Att göra gott i samhället känns egentligen inte alls som arbete.

"Det är svårt att kalla det för jobb. Jag tycker bara att det är att skapa en mänsklig kontakt med andra. Det är en del av livet", beskriver Onni.

En motsvarande kombination av nyttoarbete och boende har inte gjorts i Finland tidigare. Förväntningarna är höga på "Kantsun Olohuone" som finns precis intill köpcentret, dvs. den gemensamma lokalen för alla Gamlasbor.

"Det här låter som en bra idé. Speciellt det att man vill hjälpa både unga och gamla är jättefint. Onni och Laura verkade mycket härliga, öppna och fördomsfria", säger Anne, Marjut och Liisa som redan bott länge i Gamlas nästan enstämmigt.

"Det har alltid varit en del av finländsk tradition att yngre hjälper äldre, och det är fint att det pågår än i dag", avslutar Anne.

Sparbanken önskar projektet lycka och framgång, och vi väntar med iver på historier från Gamlas!


Sparbankerna har deltagit i uppbyggnaden av finländska samfunds och individers välmående ända sedan de grundades 1822. Även denna historia är en del av de goda gärningar som Sparbanken stolt deltagit i. Läs mera om Sparbankens ansvarighet. 

 
 
Skriven
Kategorier
Goda gärningar
Typ
Nyhet

Intressant just nu