Maailman ympäri tehokkaalla säästökuurilla

Irtiotto töistä ja matkalle jonnekin kauas, ehkä jopa maailman ympäri. Siitä Suvi Koskenmaa oli haaveillut muutaman vuoden ajan. Sitten Suomeen saapui jo oman maailmanympärimatkansa aloittanut ranskalaismies. Kun Antonin tapasi Suvin, nopeaksi suunniteltu pysähdys Helsingissä venähti. Melko pian oli kuitenkin selvää, että matkaa maailman ääriin jatkettaisiin yhdessä. Vain pari muuttujaa piti saada kuntoon.

Suvin ja Antonin maailmanympärysmatka toteutui tavoitteellisen säästämisen avulla.
Suvi ja Anton tapasivat, kun Suvi majoitti Antoninin pariksi päiväksi Couchsurfing-sivuston kautta.

15 000 euron säästöhaaste

Reissukaveri ilmestyi suoraan kotiovelle, sillä Suvi oli luvannut majoittaa tuntemattoman Antoninin pariksi päiväksi Couchsurfing-sivuston kautta. Elettiin kevättä 2011. Uuden, yhteisen lähdön aikatauluksi asetettiin seuraavan vuoden elokuu. Suvi ryhtyi valmisteluihin ripeästi. Vuoden vuorotteluvapaa järjestyi, ja asunto menisi varmasti vuokralle. Ja sitten oli vielä yksi iso rasti, 15 000 euron matkakassa. Se olisi kerättävä lähes nollasta.

Hyväksi havaitut säästämisen keinot käyttöön  

Suvi tiesi tulojensa olevan kohtuullisen hyvät, mutta sinkkunaisen tiliä kevensi etenkin vilkas sosiaalinen elämä. Säästäminen oli kuitenkin onnistunut aikoinaan pienemmillä tuloilla, joten vanhat taidot oli otettava käyttöön. Perinpohjaisesti. "Kaikelle tuli stoppi", kiteyttää Suvi. Hän kutsui kavereita illanviettoihin kotiinsa, ja harvoin ulos lähtiessä mukaan tuli 15 euron käteiskassa. Vaatteiden ja kosmetiikkatuotteiden ostaminen loppui kokonaan ja lehtitilaukset peruttiin. Muutos entiseen oli iso, mutta ei pelkästään negatiivinen.

"Ostokielto antoi tyydytystä, kun ei tarvinnut olla koko ajan hankkimassa uutta paitaa kaapin perälle. Ja mulla oli iso laatikollinen kaikenlaista kosmetiikkaa, joita olin käyttänyt vain pari kertaa." Ensimmäisten kuukausien saldo vahvisti luottamusta siihen, että matkarahat voisi saada kokoon vajaassa vuodessa. Joinakin kuukausina sivuun siirtyi jopa tuhat euroa. Samaan aikaan Antonin kävi valmistautumassa 5 kuukautta lähtöön työskentelemällä Ranskassa. Kun pihistely ja ikävä kalvoivat eniten, Suvi muistutti itselleen: tavoite tulee koko ajan lähemmäksi.

Valmiina seikkailuun! 

Tiukka talouskuri piti ja tavoitesumma täyttyi, kun Suvi ynnäsi siihen pienen pahan päivän puskurinsa. Muutaman tuhannen euron matkavalmisteluihin – rokotuksiin, vakuutuksiin ja matkavarusteisiin – hän sai sponsoriapua perhepiiristä.

Elokuussa 2012 kaikki oli valmista. Suvi ja Antonin nousivat Moskovan junaan huolella pakatut rinkat selässään. Raiteet veivät matkalaiset Siperian halki Mongoliaan, jossa koettiin jo yksi matkan ikimuistoisimmista illoista jurtan hevosjuhlissa. Matka jatkui ruoillaan hurmanneeseen Kaakkois- Aasiaan, aurinkoiseen Australiaan ja pienille Tyynenmeren saarille. Etelä-Amerikasta löytyi huikeita vaellusreittejä ja matkan kaunein kaupunki, Rio de Janeiro. Viimeisimpiä pysähdyksiä ennen Eurooppaa oli Tansania, jossa kulkeminen ilman luotettavia paikallisia kontakteja osoittautui matkan haastavimmaksi. Viisipäiväinen safariretki täytti kuitenkin kaikki odotukset.

Lukemattomista eksoottisista kohteista yksi nousi ylitse muiden. Matkablogissaan Suvi kuvaili laivan ovelta aukeavaa näkyä unenomaiseksi: meri oli turkoosi, taivas kirkas, hiekka valkoista ja ihmisten vaatteissa hehkuivat violetti, keltainen ja aniliininpunainen. Tällainen värien hurma koettiin Uuden-Kaledonian saariryhmä Tyynellämerellä.

Suvin ja Antonin suunnittelema päiväbudjetti kesti myös yllätykset

Kaikkien elämysten ja satunnaisten kommervenkkien keskellä Suvi ja Antonin seurasivat tiiviisti rahanmenoa. Muuten matka loppuisi ennen aikojaan. "Aika moni reissaa tuplabudjetilla meihin nähden, vaikka ei menisikään luksusmatkalle", Suvi arvioi. Hintojen tinkimisestä tuli toinen luonto, ja majoituksissa säästettiin nukkumalla esimerkiksi riippumatossa ja sohvasurffaamalla paikallisten luona. Vedätyksiäkin koettiin, mutta pieni taustatyö auttoi monissa tilanteissa. "Me kysyttiin, mikä on maan keskipalkka. Osattiin sitten välttää pahimmat huijaukset, jos vaikka joku pyysi 20 euroa taksikyydistä."

Päiväbudjetiksi oli laskettu 30 euroa per matkaaja, ja se sisälsi kaikki kulut majoituksesta alkaen. Arvio piti keskimäärin kutinsa, sillä maiden vaihtelevat hintatasot tasasivat ylityksiä ja alituksia. Kukkaronnyörejä löysättiin ajoittain hyvistä syistä, esimerkiksi sukellusretkien vuoksi. Lovi paikattiin säästämällä taas toisessa kohtaa.

Tavoitteiden toteuttaminen vaatii tahtoa ja uskallusta

Maailmanympärimatka on monien haave, mutta harvempi uskoo sellaiselle pääsevänsä. Talous ja työt eivät anna myöten – siinä tiivistyvät Suvin usein kuulemat harmittelut. Hän taas uskoo, että monille heistä matka olisi täysin mahdollinen elämäntilanteen ja tulojen puolesta. Todelliseksi jarruksi Suvi arveleekin uskalluksen puutteen. Samalla hän toteaa, että ei olisi itsekään uskaltanut lähteä matkaan yksin. "En tiedä, olisinko halunnutkaan. On kiva jakaa kokemuksia jonkun kanssa."

Maailmankiertue päättyi syksyllä 2013, mutta kaksikko muistelee värikästä vuottaan yhä usein. Tällä hetkellä käynnissä on kuitenkin toisenlainen seikkailu, perhearki pienessä ranskalaiskylässä.

"Nyt toivotaan, että selviydytään hengissä tästä vaiheesta", pienen Léon-pojan äiti nauraa. Mutta kunhan lapsi on hieman isompi, kolmikon haaveena on palata hetkeksi takaisin Uuteen-Kaledoniaan. Ensisilmäyksellä alkanut rakkaus oli kestävää laatua.

Nyt on sinun vuorosi – tahdotko maailman ympäri vai jotain muuta? 

Tahtominen on ensimmäinen askel, jonka jälkeen tarvitset suunnitelman. Ota yhteyttä, niin varataan tapaaminen ja tehdään sinulle sopivin säästämissuunnitelma. 

Säästöpankin Oman Talouden Tuokiossa kartoitetaan yhdessä tilanteesi ja sen tarjoamat mahdollisuudet. Saat pankin asiantuntijan avuksesi laatimaan suunnitelman unelmiesi toteuttamiseksi. Saatat jopa yllättyä, mihin rahasi huolella suunnitellen riittävät! 

Pari esimerkkiä säästämisen ratkaisuistamme 

Tilisäästäminen
Jos tarvitset rahat nopeasti, esimerkiksi vuoden, parin sisällä käyttöösi, tilille säästäminen voi olla kätevä ratkaisu matkakassaan säästämiseen.

Rahastot
Kun säästämisen tavoite on ajallisesti kauempana, hyvänä vaihtoehtona voi olla kuukausittainen rahastosäästäminen. Rahastoistamme löydät osake-, korko- ja yhdistelmärahastot

Säästövakuutus
Säästövakuutus on pitkäaikaisen säästämisen ja sijoittamisen muoto, jossa voit nostaa kertynyttä pääomaa nopeasti, helposti ja verovapaasti käyttöön silloin kun niitä tarvitset. Suosittelemme kuitenkin vähintään viiden vuoden tähtäintä. Vakuutussäästöjä ja maksuja voit jakaa eri sijoituskohteisiin, vaihtoehtoja löytyy niin varovaiselle kuin rohkeammallekin säästäjälle. Voit vaihdella sijoituksia tarpeesi mukaan tai jättää varallisuutesi kerryttämisen varainhoitajalle. Pääomatuloveroa maksetaan vasta sijoitusten tuottoa nostettaessa. Voit maksaa toistuvia tai satunnaisia pienempiä eriä, tai tehdä sopimuksen yhtenä suurempana kertamaksuna. 

Asiantuntijana toimi Säästöpankin sijoituspäällikkö Tiina Lappi.

Tahdotko tavoitteelliseksi säästäjäksi? Jätä yhteystietosi meille, niin laitetaan homma käyntiin! 

Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen

Ajankohtaista