Miten valitsen sopivan rahaston vuonna 2023?

Erilaisia rahastoja on joka lähtöön, ja niiden vertailu voi tuntua vaikealta. Keräsimme vinkit, jotka auttavat sinua tunnistamaan hyvän ja tavoitteisiisi sopivan rahaston.

Miten valitsen sopivan rahaston?

Kolme tärkeää kysymystä: sijoitusaika, tuotto-odotus ja riskinottokyky

Kun olet valitsemassa rahastoa, sinun on tärkeä pohtia, kuinka pitkäksi aikaa olet valmis sijoittamaan rahasi, millaista tuottoa odotat ja miten hyvin siedät riskiä.

Sijoitusaika – Miten pitkällä aikajänteellä aiot sijoittaa? Milloin haluat tai tarvitset säästöt käyttöösi? Säästöaika riippuu myös tavoitteesta: onko se uusi auto vai eläköityminen 65-vuotiaana – tai ehkä molemmat?

Tuotto-odotus – Millaisia tuottotavoitteita sinulla on sijoituksellesi? Mitä suurempaa tuottoa tavoitellaan, sitä enemmän sijoituksen arvo todennäköisesti vaihtelee.

Riskinottokyky – Kaikkeen sijoittamiseen liittyy aina riski. Kurssien heilahteluista riippuen rahaston tuotto voi jollain aikavälillä olla heikko, tai säästöt voivat painua jopa miinukselle. Millainen on sinun riskinottokykysi ja -halusi? Millaiseen säästöjesi arvon vaihteluun olet valmis? 

Sijoitusaika rahaston valinnassa

Jos suunnittelet sijoittamista vain lyhyeksi aikaa, alle vuodeksi, matalamman riskin ja myös matalamman tuotto-odotuksen rahastot voivat olla parempi vaihtoehto. Osakerahastoissa on mahdollisuus suurempiin tuottoihin, mutta niihin sijoittaminen vaatii pidempää säästöaikaa sekä osakemarkkinoiden heilunnan kestävää riskinottohalua ja -kykyä. 

Pitkän sijoitusajan lisäksi säännöllisyyden tuoma aikahajautus – esimerkiksi kuukausittain palkkapäivänä – tasoittaa talouden nousuista ja laskuista johtuvia rahaston arvon muutoksia.Pidemmällä aikajänteellä tarkasteltuna kurssien laskussa piilee mahdollisuus: rahastot koostuvat keskenään yhtä suurista rahasto-osuuksista. Osuuden hinta määräytyy päivittäin sen mukaan, mikä on rahaston sisältämien sijoitusten yhteenlaskettu arvo. Kun kurssit ovat alhaalla, saat samalla säästösummalla enemmän rahasto-osuuksia. Hyödyt tästä, kun kurssit nousevat.

Rahastosäästöjesi arvo = rahasto-osuuden päivän arvo x rahasto-osuuksien kappalemäärä

Esimerkkejä sijoituskohteista erilaisille säästöajoille

1–12 kk, lyhyen aikavälin sijoitussuunnitelma
Enintään vuoden mittaisessa sijoitusajassa riski kannattaa yleensä pitää mahdollisimman pienenä – mikä tarkoittaa myös matalaa tuotto-odotusta. Suositeltavia vaihtoehtoja ovat tilit, kuten säästötili, ja lyhyen koron rahasto, jossa varat sijoitetaan korkoa tuottaviin arvopapereihin.
 
2–5 vuotta, keskipitkän aikavälin sijoitussuunnitelma
Riskiä ja tuotto-odotusta voi nostaa. Tälle aikajänteelle sopivia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi korkorahastot, korko- ja osakesijoituksia sisältävät yhdistelmärahastot, indeksilainat ja säästämisen sekä vakuutuksen yhdistävä säästövakuutus.
 
Yli 5 vuotta, pitkän aikavälin sijoitussuunnitelma
Pitkäaikaisessa sijoittamisessa tutustumisen arvoisia ovat muun muassa yhdistelmä- ja osakerahastot, suorat osakesijoitukset ja säästövakuutus.

Sijoitusten tuotto eli tuotto-odotus on usein suhteessa riskin määrään

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Riskin suuruus riippuu rahaston sijoituspolitiikasta: mitä suurempaa tuottoa tavoitellaan, eli mitä suurempi tuotto-odotus sijoitukselle on, sitä enemmän sijoituksen arvo todennäköisesti vaihtelee.

Korkorahastojen tuotto-odotus on alhaisempi (yleensä 2–4 % vuodessa) ja vaatii vähäisempää riskinottokykyä.

Yhdistelmärahastojen tuotto-odotus on korkorahastoja suurempi (noin 4–6 % vuodessa), mutta vaatii kohtalaista riskinottokykyä.

Osakerahastojen tuotto-odotus on sekä korko- että yhdistelmärahastoja suurempi (noin 7–8 % vuodessa) ja vaatii hyvää riskinottokykyä.

Rahastoa valittaessa kannattaa miettiä, kuinka riskipitoisen rahaston valitsee. Osakerahastot tuottavat hyvinä aikoina parhaiten, mutta laskussa ne myös putoavat eniten.

Hyvän rahaston tunnusmerkkejä

Kun olet suunnitellut sijoitusaikasi, tuotto-odotuksesi ja riskinottokykysi olet jo pitkällä rahaston valinnassa. Punnitessasi eri vaihtoehtoja kannattaa tutustua rahastojen ominaisuuksiin. 

Selkeä sijoitusstrategia kertoo, miten varoja hoidetaan ja sijoituskohteet valitaan.

Pitkän aikavälin tuottokehitys kertoo, onko tuottoa tullut tasaisesti vai tavoitellaanko nopeaa tuottoa korkealla riskillä. Pikavoittoja metsästävä rahasto ei välttämättä ole paras mahdollinen vaihtoehto.

Vastuullisen sijoittamisen periaatteita noudattava rahasto edistää vastuullista liiketoimintaa ja pienentää sijoituskohteisiin liittyviä riskejä. Kaikki Sp-Rahastoyhtiön hallinnoimat rahastot ovat sitoutuneet YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteisiin.

 

Tutustu Säästöpankin rahastoihin, saat monipuoliset ratkaisut säästämiseen ja sijoittamiseen.

Kun tahdot aloittaa rahastosäästämisen, varaa aika tapaamiseen.

Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen

Ajankohtaista