Hyvin hoidettu taloyhtiö nostaa asunnon arvoa ja haluttavuutta – ja päin vastoin

Eri puolilla pk-seutua on paljon taloyhtiöitä, joissa korjausvelkaa on kertynyt runsaasti ja joilla on lähivuosina edessään mittavia peruskorjauksia ja investointeja. Asunnonostajan kannattaa jaksaa perehtyä huolellisesti kiinnostavan kohteen kaikkiin olemassa oleviin tietoihin, korjaushistoriaan ja 5-vuotissuunnitelmaan välttääkseen ikävät yllätykset kaupanteon jälkeen.

Säästöpankin brändikuva

– Uusi unelmien koti voi tulla huomattavasti kalliimmaksi kuin ostohetkellä on arvioinut, jos taloyhtiön korjausvelka ja kiinteistön rakenteiden huono kunto pääsee yllättämään kaupanteon jälkeen, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Asuntokaupoilla ei kannata koskaan luottaa ensivaikutelmaan ja antaa ihastuksen tunteiden viedä. Asunnon lopullinen hintalappu voi nousta omaan maksukykyyn nähden liian kalliiksi.

– Pk-seudun suosituilla arvoalueillakin on monissa taloyhtiöissä siirretty tärkeitä remontteja liian pitkään, ja siksi asuntokohtaista korjausvelkaa on voinut pahimmillaan syntyä satojen tuhansien eurojen verran, sanoo myös Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Korjausvelan suuruus ei ole välttämättä suoraan nähtävissä isännöitsijäntodistuksesta tai taloyhtiön tase- ja tilinpäätöstiedoista. Siksi ei riitä, että ostaja perehtyy vain niihin. Me suosittelemme asiakkaitamme aina pyytämään isännöitsijältä kaiken saatavilla olevan dokumentaation myös taloyhtiön korjaushistoriasta ja suunnitteilla olevista korjausinvestoinneista, Jäntti jatkaa.

– Ennen ostopäätöstä kannattaa aina olla yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään tai mahdollisesti entuudestaan tuntemaansa hallituksen jäseneen ja esittää heille tiukkoja kysymyksiä yhtiön tilanteesta, taloudesta, päätöksentekotavoista ja jopa mahdollisista osakasriidoista ja oikeudenkäynneistä, sanoo Rantanen.

Sitä parempi vakuusarvo, mitä huolellisempi dokumentaatio

– Asunnon hintaan vaikuttaa aina myös se, miten taloyhtiötä on hoidettu. Ammattitaitoisesti hoidettu taloyhtiö, jolla on dokumentaatio kunnossa, on haluttavampi ja arvokkaampi, huomauttaa Jäntti. 

– Vanhojen taloyhtiöiden epäselvät tilanteet ja dokumentoinnin puutteet vaikuttavat asuntojen myytävyyteen ja hintoihin kuumillakin alueilla, sanoo myös Rantanen.

– Hyvin hoidetusta yhtiöstä ostetun asunnon vakuuskin on parempi. Rahoittajan näkökulmasta sillä on väliä, kuka isännöitsijäntodistuksen kirjoittaa, Jäntti jatkaa. – Pienissä yhtiöissä vastuutehtävät usein kiertävät osakkaiden kesken, sillä 4–6 asunnon tai sitä pienemmissä yhtiöissä ei ole aina mahdollisuutta tai taloudellisesti järkevää palkata ammatti-isännöitsijää tai ulkopuolista kiinteistönhuoltoa.

– Valitettavasti usein kaupanteon jälkeisessä ongelmatilanteessa kuitenkin paljastuu, ettei pienessä yhtiössä vastuuvuorolla olleilla osakkailla ole ollut riittävästi ammattitaitoa ja osaamista esimerkiksi isännöitsijäntodistuksen laatimiseen, toteaa Rantanen. – Jos isännöitsijäntodistus tehdään ensimmäistä kertaa elämässä ja netin ohjeiden mukaan, siitä puuttuu hyvin usein kaupanteon osapuolten kannalta oleellisia tietoja. 

– Jos olisin itse ostamassa asuntoa pienestä yhtiöstä, eikä olisi osoitettavissa, että yhtiö on ammattitaitoisesti hoidettu, vaatisin koko yhtiön kuntotarkastusta ennen kuin olisin valmis ostamaan, sanoo Esa Jäntti. – Pyytäisin myös nähdä hallituksen pöytäkirjoja ajassa taakse päin. Jos niitä ei suostuttaisi minulle näyttämään, hälytyskelloni alkaisivat soida. En myöskään tekisi kauppoja ilman ammattitaitoista välittäjää, jolla on vastuu selvittää kaikki kaupanteon kannalta oleelliset asiat puolestani.

– Ja jos taloyhtiön paperit ovat kunnossa ja kaupat syntyvät, kannattaa miettiä tarkkaan, minkälaisen remontin tekee heti oston jälkeen. Jos taloyhtiöön on tulossa lähitulevaisuudessa putkiremontti tai muita isoja remontteja, joissa esimerkiksi keittiö, kosteat tilat ja pintoja revitään auki, kannattaa oman remontin kanssa ehkä odottaa, jatkaa Rantanen.

Asunnonomistajan kannattaa hakeutua taloyhtiön hallitukseen

– Taloyhtiön taloudenpitoa ei voi jättää vain isännöitsijän varaan. Siksi jokaisen osakkeenomistajan intressissä on valita taloyhtiölle hallitus, jossa on talouden osaajia ja joka edustaa riittävän monipuolisesti sekä asukkaita että omistajia, sanoo Rantanen. – Hallitukseen kannattaa aina pyrkiä oman edun nimissä.

– Hallituksen jäsenillä on paljon valtaa vaikuttaa oman asumisensa mukavuuteen ja taloyhtiön hyvinvointiin. Hallituksen jäsenenä on hyvin ajan tasalla taloyhtiön tilanteesta ja kiinteistön kunnosta, ja siksi pystyy myös paremmin ennakoimaan oman talouden mahdollisia tulevia haasteita, korostaa Jänttikin.

– Asunnonomistajat pelkäävät turhaan hallitusvastuuta. Varsinkin jos taloyhtiöllä on ammattimainen isännöitsijä, ei hallituksen osakasjäsenillä ole käytännössä minkäänlaista taloudellista riskiä. Hallituksen jäsenet ja heidän toimintansa on myös pääosin aina taloyhtiön vakuutuksilla turvattu, Rantanen ja Jäntti muistuttavat.

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

 Jukka Rantanen
 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
 050 341 1391
 jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti Esa Jäntti
 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
 0400 383 348
 esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista