Nopeiden voittojen aika on ohi pk-seudun asuntomarkkinoilla

Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla liikkuu tällä hetkellä taas enemmän asuntosijoittajia sekä asunnonostajia, joiden tavoitteena on tehdä voittoisia asuntokauppoja flippaamalla. Asuntojen flippaus on ilmiönä yleistynyt nopeasti. Ja vaikka asuntojen hinnat ovat jo pitkään nousseet pk-seudulla, asuntosijoittamista harkitsevan ei kannata laskea ikuisen arvonnousun ja isojen pikavoittojen varaan.

Nuori mies vaaleanpunaisessa hupparissa taituroi rahalla. Pankiksi ja talouden sparraajaksi hän on valinnut Säästöpankin.

– Asunnon arvonnoususta ei kannata sokaistua. Hintojen nousu ei tule jatkumaan ikuisesti edes pk-seudulla, koska asuntomarkkinat toimivat aina syklisesti, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Monilta aloittelevilta asuntosijoittajilta tuntuu unohtuvan sijoitusasuntoon liittyvä perusbisnes eli asunnon vuokraaminen ja siitä saatavan jatkuvan vuokratuoton varmistaminen, Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen jatkaa.  – Se on fiksun asuntosijoituksen kantava voima, jonka pitäisi olla aina plussalla.

– Sijoitusasunto vaatii omistajaltaan yhtä lailla aktiivisuutta, aikaa ja vaivaa kuin oma kotikin. Sen kunnosta on pidettävä huolta. Se vaatii jatkuvasti pieniä huoltotoimenpiteitä, ja siitä on myös koko ajan juoksevia kuluja, muistuttaa Jäntti. – Omistaja vastaa vastikkeista. Niiden maksamiseen täytyy olla jatkuvaa vuokratuottoa, jotta sijoituksessa on järkeä. Sijainnin lisäksi asunnon hyvä kunto vetää puoleensa myös hyviä, pitkäaikaisia ja maksukykyisiä vuokralaisia. Ja heitähän jokaisen asuntosijoittajan kannattaa tavoitella.

– Asuntosijoittajalla olisi hyvä olla valmis suunnitelma vuokralaisen lähdön varalta sekä suunnitelmissa huomioituna kaikki taloyhtiön tulevat remontit ja kustannukset, toteaa Rantanen. 

Asunto, ajoitus ja hinta – kannattavan asuntosijoittamisen tärkeimmät tekijät 

– Lainavipu tarjoaa vielä oivan mahdollisuuden hyviin voittoihin asuntosijoittamisessa. Velkavivutusta käyttävät laittavat tyypillisesti ostamaansa asuntoon noin 30 prosenttia omaa rahaa, ja lopun he maksavat pankista ottamallaan lainalla, kertoo Jäntti. – Asuntosijoittamiseen voi päästä kiinni esimerkiksi hyödyntämällä oman asuntolainan lyhennysvapaita tilanteessa, jossa asuntolainaa on jo lyhennetty hyvän matkaa ja oma talous sen mahdollistaa. Vuoden aikana voi hyvinkin saada säästettyä ensimmäisen sijoitusasunnon käsirahan eli pankin edellyttämän omarahoitusosuuden.

– Asuntosijoittamisessa riskien minimoimisen kannalta on oleellisinta se, miltä alueelta, millaisessa markkinatilanteessa ja millä hinnalla asunnon ostaa, sanoo Rantanen. – Sekin on totta kai tärkeää, minkälaisen asunnon ostaa.

– Esimerkiksi jos ostat yksiön yhtiöstä, jolla ei ole korjausvelkaa eikä isoja remontteja tulossa, saatat saada mukavan myyntivoiton asuntojen yleisen hintakehityksen myötä 10 vuodessa. Ja sitten toisaalta, jos ostat yksiön, jonka LVIS-saneeraus tulee maksamaan kymmeniä tuhansia euroja, saattaa mennä todella pitkä aika ennen kuin saat vuokratuottojen kautta kuoletettua remonttikustannukset. Myyntivoitto voi jäädä haaveeksi siitäkin huolimatta, että remonttikuluja voi vähentää verotuksessa.

– Jos asuntosijoittaminen kiinnostaa, kannattaa tutustua myös asuntorahastoihin. Niistä on hyvä ja helppo aloittaa asuntosijoittaminen ja kerryttää henkilökohtaista omaisuutta pikkuhiljaa ja suhteellisen turvallisesti, muistuttaa Jäntti.

Älä remontoi omin päin ja ilman lupaa

– Moni flippaaja on päättänyt tehdä ostamansa asunnon remontin mahdollisimman halvalla itse, vaikkei välttämättä remontoinnista olisi minkäänlaista aiempaa kokemusta. Monille tulee sitten yllätyksenä se, ettei omaan asuntoon saa tehdä mitään isompia remontteja tai kosteisiin tiloihin ja rakenteisiin kajota ilman taloyhtiön lupaa.

– Taloyhtiöllä on oikeus vaatia, että että muun muassa kylpyhuoneremontit teetetään pätevöityneillä ammattilaisilla. Heillä on myös oikeus valvoa remontteja. Laskun työn valvonnasta maksaa kuitenkin osakas, jatkaa Jäntti. – Rivitalojen huoneistokohtaiset piha-alueetkin kuuluvat taloyhtiölle, ja osakkaalla on vain hallintaoikeus pihaan, ellei yhtiöjärjestykseen ole erikseen merkitty toisin. 

– Osakas omistaa vain huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet. Asunto-osakeyhtiö omistaa kiinteistön, sen kaikki rakenteet ja tontin piha-alueineen, Rantanen korostaa.

– Aloittelevan asuntosijoittajan kannattaa käyttää hyväkseen luotettavia ammattilaisia minimoidakseen riskit ja varmistaakseen onnistuneen sijoituksen hankinnan, ellei sitten halua opiskella asuntosijoittamista kantapään kautta, toteaa Jäntti. 

– Sparraa näitä asioita pankin kanssa, etsi sopivaa kohdetta rauhassa osaavan välittäjän kanssa ja käytä myös aikaa kiinnostavan kohteen taustojen selvittämiseen. Ole yhteydessä isännöitsijään ja selvitä vielä häneltä taloyhtiön kuntoon, lainansaantimahdollisuuksiin ja vastuunkantokykyyn liittyviä seikkoja ennen kuin teet lopullisen päätöksen, neuvovat Jäntti ja Rantanen ensimmäistä sijoitusasuntoa etsiviä.

– Me myös suosittelemme käyttämään remontoinnissa ja korjaustöissä päteviä ja luotettavia ammattilaisia, jotka auttavat asunnon kunnossapidossa myöhemminkin ja vuokralaisten välissä. Saat töille takuun, ja työnjälkikin on todennäköisesti laadukkaampaa.

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

 

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391
jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti

Esa Jäntti
Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
040 038 3348
esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista