ASP-järjestelmään uudistuksia: ikäraja nousee ja pariskuntien ensiasuntoon enemmän lainaa

ASP-järjestelmään on tullut uudistuksia vuoden 2023 alusta. Muutokset huomioivat entistä paremmin ensiasunnon ostajien elämäntilanteita. Kokosimme yhteen vuoden 2023 muutoksia.

ASP-tilin voi avata 15–44-vuotias

ASP-tilin avaamisen yläikärajaa nostettiin uudistuksessa 39 vuodesta 44 vuoteen. Nykyisin ASP-tilin voi siis avata 15–44-vuotias henkilö, joka ei ole omistanut asunnosta tai asuinrakennuksesta yli 50 %. Aviopuolisot voivat yhdessä avata ASP-tilin, vaikka toinen olisikin jo täyttänyt 45 vuotta. Sama koskee myös avopuolisoja, joilla on yhteinen lapsi.

Enemmän ASP-lainaa pariskunnille yhteiseen ensiasuntoon

ASP-lainaa voi jatkossa saada jopa 50 % aiempaa enemmän, jos pariskunta hankkii yhteisen ensiasunnon ja molemmat ovat ASP-säästäjiä. Omistusasuntolainan valtiontakauksen enimmäismäärä nousi 50 000 eurosta 60 000 euroon. Korotus koskee myös muiden omistusasuntolainojen valtiontakausta.

ASP-tilille voi säästää jatkossa jopa 18 000 euroa vuodessa

ASP-tilin enimmäistalletusmäärää tullaan korottamaan 1.4.2023. Yhden vuosineljänneksen maksimimäärä, jonka voi ASP-tilille säästää, tulee nousemaan 3 000 eurosta 4 500 euroon. Korotus koskee myös aiemmin avattuja ASP-tilejä. Lisäksi valtiokonttorin uutena tehtävänä on vuoden 2023 alusta alkaen valvoa, että ASP-korkotukilainaa käytetään lainsäädännön mukaisiin tarkoituksiin. ASP-lainan kohteena olevan asunnon on tultava lainansaajan omaan käyttöön.

Kiinnostuitko ASP-säästämisestä? – Hienoa! Varaa aika, niin aloitetaan säästömatkasi kohti ensiasuntoa!

Jos olet jo ASP-säästäjä ja asunnon osto on sinulle ajankohtainen, aloita täyttämällä asuntolainahakemus verkkosivuillamme tai verkkopankissasi.


Omaan kotiin – tilaa opas ensimmäisen asunnon hankintaan

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista