Sonja voitti 250 euron arvosta rahastoja – opiskelijalla selkeä säästötavoite

Kuopiolainen opiskelija, Sonja Parviainen, 21 osallistui Instagramissa Säästöpankin järjestämään rahahämmennys –arvontaan. Arvonnassa Säästöpankki antoi nuorille haasteeksi kertoa, mikä heitä raha-asioissa hämmentää. Pääpalkinnoksi arvottiin 250 euron arvosta Säästöpankin rahastoja, ja sen voitti Sonja.

Sonja voitti 250 euron arvosta rahastoja
Kuvassa Sonja yhdessä konttorijohtaia Jouni Pekkarisen kanssa.

Sonja opiskelee viimeistä vuotta matkailu-, ravitsemis- ja talousalaa Kuopiossa. Keväällä hän valmistuu restonomiksi ja valmistumisen jälkeen nuoren naisen tavoitteena olisi tähdätä matkailualalle.Vaikka matkailu on Sonjan sydäntä lähellä, hän aikoo käyttää voittopotin tulevaisuudessa aivan muuhun, nimittäin omaan asuntoon. Sonja tahtoo ostaa ensimmäisen oman asunnon neljän vuoden sisään.  

  • Tavoitteenani on ostaa oma asunto, kun täytän 25 vuotta. Säästöpankin rahasto-osuuksien voitto oli hyvä startti ja auttaa minua keskittymään säästötavoitteeseeni, Sonja toteaa. 

Raha-asiat ovat nuorille hämmentäviä

  • Sijoittamiseen liittyvät asiat ovat suoraan sanoen hämmentäviä. Tuntuu siltä, että monet nuoret ovat kiinnostuneita sijoittamisesta, mutta ei tiedä mistä aloittaa, Sonja sanoo. 

Näin pohti myös Sonja, jolle rahastosäästäminen ei ollut ennestään tuttua, vaikka säästäminen olikin. Rahastosäästämiseen liittyviin kysymyksiin ja kummastuksen aiheisiin opiskelija sai kuitenkin apua Säästöpankista, kun hän tuli lunastamaan palkintonsa.

  • Odotan kyllä innoilla, että pääsen aloittamaan rahastosäästämisen, Sonja kertoo.  

Sonjan otti vastaan Säästöpankki Optian Kuopion konttorin rahoituspäällikko Anna-Riitta Haatainen. Anna-Riitta kävi Sonjan kanssa läpi hänen säästötavoitteitaan ja talousasioita. Säästöpankissa tätä kutsutaankin Oman talouden tuokioksi, ja sen tarkoituksena on kartoittaa asiakkaan tavoitteet sekä talous, jotta jokaiselle löydettäisiin parhaimmat ratkaisut. Oman talouden tuokiossa Sonjalle löytyi siis juuri hänelle sopiva rahastokohde.   

  • Kannattaa kyllä rohkeasti olla yhteyttä pankkiin, niin ei itse tarvitse etsiä tietoa, ja yrittää hahmottaa hämmentäviä raha-asioita. Pankissa ei todellakaan tarvitse hävetä sitä, jos ei osaa, Sonja toteaa.

Säästäminen on mahdollista myös opiskeluaikana 

Sonja on huolehtinut opiskeluaikanaan myös säästämisestä. Opiskelijalla onkin vinkki, josta muidenkin kannattaisi ottaa koppi. Sonja on pyrkinyt siirtämään säästöön osan kesätöistä saaduista palkoistaan, jotta hän on pystynyt panostamaan täysillä opintoihinsa. Sonja päätti, että keskittyy opintoihinsa täysillä ja pyrkii säästämään tarpeeksi, jottei hänen tarvitse käydä töissä lukuvuoden aikana.

  • En uskaltanut ottaa duunia koulun aikana, koska pelkäsin opintojen jäävän taka-alalle, jos keskittyisin liikaa työntekoon, hän perustelee.  

Opintolainahyvitys motivaationa valmistua määräajassa

Kesätöistä säästämien palkkatulojen lisäksi Sonja on rahoittanut opintojaan opintotuella sekä opintolainalla. Opintolainaa hän on nostanut opintojensa alusta saakka, ja kertoo että opintolainahyvitys on ollut hänen suurin motivaationsa valmistua ajoissa koulusta. 

  • Vaikka nuorena laina voikin olla pelottava käsite, niin minusta opintolainan nostaminen on ollut kannattavaa. Se on mahdollistanut myös sen, ettei minun tarvitse syödä tonnikalaa ja nuudelia päivästä toiseen, Sonja toteaa. 

Kesätyön palkkatulojen säästäminen on myös mahdollistanut sen, että Sonja on opiskeluaikana pysynyt jatkamaan harrastuksia, ja nauttimaan elämästä.  Sonja tietää myös, että jos raha makaa vain käyttötilillä, niin se menee helposti käyttöön. Siksi hän haluaa laittaa säästörahat erilliselle tilille, jotta ne eivät ole helposti saatavilla. Tuoreena rahastosäästäjänä hän pääseekin kokeilemaan uutta tapaa, jonka avulla hän pystyy kerryttämään omaa varallisuuttaan. 
 
Kuulostaako Sonjan ajatukset tutuilta? Jos sinusta tuntuu että haluaisit aloittaa säästämisen ja sijoittamisen, niin ota meihin yhteyttä tai varaa aika ja autamme sinut alkuun.

 
Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista