Hei opiskelija! Kuka on sinun taloutesi PT?

Syksy tarkoittaa monille nuorille uuden ajanjakson alkua, sillä opinahjot kutsuvat. Useimmille se merkitsee opintojen lisäksi myös omista raha-asioita huolehtimista, oman talouden hallintaa. Jokainen nuori voi päivittäisillä valinnoillaan vaikuttaa siihen, millaiseksi tuleva opiskelijaelämä muodostuu. Olemme keränneet vinkkejä, joilla otat oman taloutesi opiskelijaelämän ohella haltuun!

Opiskelija

Budjetoi tulosi ja menosi

Varsinkin ensimmäistä kertaa omilleen muuttavalle nuorelle omien rahojen seuraaminen saattaa vaikuttaa vieraalta. Jotta talous pysyy hanskassa, kannattaa aloittaa tulojen ja menojen aktiivinen seuraaminen. Budjetoi pakollisten kuukausittaisten menojen jälkeen jäljelle jäävät rahat niin, että pysyt kärryillä rahankäytöstäsi viikkotasolla. Sen lisäksi, että budjetointi auttaa sinua pysymään ajan tasalla, rahat riittävät todennäköisesti seuraavaan opintotukeen asti.

Budjetointia helpottamaan kannattaa opintotuki ja –laina ohjata säästötilille, josta voi helposti siirtää rahaa käyttötilille. Kun kaikki varat eivät ole samalla tilillä, on omaa kuluttamistaan helpompi hahmottaa. Esimerkiksi käyttötilille voi siirtää aina viikkobudjetin verran rahaa ja seurata, miten ne riittävät. Säästötilillä voi silloin pitää pientä varapuskuria, joka tuo joustavuutta budjettiisi. Säästöpankin uuden mobiilisovelluksen avulla pystyt siirtämään rahoja tililtä toiselle nopeasti ja vaivatta myös tiukan paikan tullen. Sovelluksen avulla pystyt myös helposti seuraamaan kulutustasi. Ota mobiilisovelluksen rinnalle käyttöön Säästöpankki Tunnistus –sovellus.

Voiko opiskelija säästää?

Säästäminen tarkoittaa yleensä pieniä arkisia valintoja ja pienetkin säästöt ovat tällöin isoja voittoja. Kannattaakin siis miettiä, mistä kaikesta olisi mahdollista säästää. Esimerkiksi ruokakaupassa voi säästää pitkän pennin vertailemalla hintoja tuotteiden välillä. Uuteen kotiin muuttaessa kannattaa pitää silmät auki erilaisilla kirpputoreilla, sillä kaikkia huonekaluja ja tarvikkeita ei välttämättä tarvitse ostaa uusina. Sama pätee myös kursseilla käytettäviin materiaaleihin. Hyödynnä kirjastoja tai kysy käytettyjä kirjoja vanhemmilta opiskelukavereilta. Kukkaron lisäksi myös luonto kiittää! Opiskelijakortti tulee ottaa käyttöön mahdollisimman nopeasti, sillä sitä näyttämällä on oikeutettu opiskelija-alennuksiin. Puhelimeen on saatavissa lukuisia ilmaissovelluksia ja liikkua voi kävellen, pyöräillen tai julkisilla kulkuvälineillä – auto on kallis ylläpitää.

Jos sinulle kertyy ekstraa kesätöistä tai opiskeluiden aikana työskentelystä, kannattaa ylimääräinen raha laittaa säästöön. Rahastot tarjoavat hyvän mahdollisuuden vaurastumiseen. Säännöllinen kuukausisäästäminen kerryttää pesämunaa huomaamatta, ja säästöt ovat tarpeen tullen käytettävissä. Kun tavoitteenasi on  asuntosijoittaminen ja ensimmäisen kodin ostaminen on vaihtoehtona ASP-tili. Asuntosäästämisen alkuun pääset kiinni jo 50 eurolla kuukaudessa tai 150 eurolla neljännesvuosittain.

Opintolaina

Opintolaina on suosittu tapa opintojen rahoittamiseen, sillä se tuo joustavuutta opiskeluihin ja kannustaa valmistumaan ajallaan. Opintolainassa on valtion takaus eli et tarvitse erillisiä takaajia. Lainan takaisinmaksu tapahtuu vasta valmistumisen jälkeen, joten opintojen aikana siitä ei tarvitse huolehtia. Jos olet korkeakouluopiskelija ja saat opintorahaa, sinulle myönnetään valtiontakaus opintolainaa varten ilman erillistä hakemusta. Myönteinen päätös ei kuitenkaan tarkoita sitä, että opintolaina tulisi automaattisesti tilillesi. Opintolaina tulee hakea pankista täyttämällä opintolainahakemus. Hakemuksen voit tehdä suoraan verkkopankistasi. Voit itse päättää, miten lainasi käytät, mutta kannattaa huolehtia siitä, että pieni siivu rahoista on tallessa yllättäviä menoja varten. Muistathan myös, että laina tulee aina maksaa takaisin ja että lainaa ottaessasi ymmärrät, paljonko laina loppujen lopuksi tulee maksamaan sivukuluineen.

Joustavuutta opiskelijan Visa Credit/Debit -kortilla

Opiskelijaelämässä voi tulla vastaan tilanteita, joissa tilin saldo näyttää vähemmän kuin mitä eläminen vaatii. Tiesithän, että voit hakea Visa Credit/Debit –korttia, kun opintosi ovat riittävästi edenneet?  Kun sinulla on kasassa 50 opintopistettä kotimaisessa korkeakoulussa, voit saada Credit/Debit -kortin 500 euron luottorajalla. Luottorajaa voi nostaa 1000 euroon, kun olet suorittanut vähintään 90 opintopistettä.

Myös Säästöpankin ASP-tilisäästäjänä voit saada luottokortin 500 €:n luottorajalla, kun olet vähintään 18-vuotias ja kertyneet Asp-tilisi säästöt ovat vähintään 5 000 €. Mikäli Asp-tilisopimuksessa on kaksi osallista, ovat molemmat oikeutettuja henkilökohtaiseen luottokorttiin.

Luottokorttiin on liitetty myös Ostoturvavakuutus, jolla saat automaattisesti vakuutuksen 90 päivän ajaksi ostoksillesi, kun käytät kortin luotto-ominaisuutta. Vakuutus on voimassa yli 50 euroa maksaville tuotteille, joten se on turvallinen tapa ostaa isompia hankintoja. Someron Säästöpankin asiakkaana alle 27-vuotiaat saavat kortin ilman kuukausimaksuja.

Tsekkaa ainakin nämä kuntoon:

  • Ole tietoinen siitä, minkä verran rahaa jää pakollisten menojen jälkeen.
  • Tee alustava budjetti. Budjetti tarkoittaa talousarviota eli tulo- ja menoarviota.
  • Hae opintotuki ja mahdollinen laina.
  • Ota uusi mobiilisovellus käyttöön, jotta pystyt tarkkailemaan ja hallinnoimaan tilejäsi helposti.
  • Hanki opiskelijakortti ja käytä sitä.
  • Pohdi, mistä kaikesta olisit valmis säästämään. Säästöt voivat olla pieniäkin arkisia valintoja.
  • Reippaile kävellen tai pyöräile välimatkat aina kun voit – saat hyötyliikuntaa ja säästät.
  • Vältä pikavippejä aina!

Talouskoulumme

Tahdotko tietää enemmän säästämisestä ja sijoittamisesta? Liity ilmaiseen talouskouluumme! Saat lisäksi hyödyllisiä ja arkeasi helpottavaa tietoa taloudesta sekä muista ajankohtaisista asioista. 


Jäikö joku mietityttämään? Haluatko esimerkiksi apua oman opiskelubudjettisi suunnittelussa?

It’s time to work out! Varaa aika maksuttomaan Oman Talouden Tuokioon finanssiasioittesi PT:lle konttoriimme tai verkkoneuvotteluun, niin suunnitellaan taloudellisesti joustavaa opiskelijaelämää yhdessä! Kiität itseäsi myöhemmin!

Löydät meidät ja suorat numeromme täältä

Julkaistu
...